Verzekering
Scholen zijn verantwoordelijk voor de verzekering van hun leerlingen, dus ook tijdens de maatschappelijke stage. Die verzekering houdt in dat leerlingen recht hebben op een vergoeding als ze schade of letsel oplopen tijdens hun stage. Maar ook de stageplek heeft een verantwoordelijkheid: die moet ervoor zorgen dat het eigen personeel en klanten of cliƫnten verzekerd zijn.
Gaat een leerling met (kwetsbare) groepen mensen werken, dan is het belangrijk dat de stagebieder een verzekering heeft afgesloten voor het geval er iets met een client gebeurt tijdens de stage.
Controleer of huidige verzekering volstaat
Meestal hebben scholen al een verzekering met dekking voor buitenschoolse activiteiten en stages. Maar het is verstandig om deze verzekering nog even na te kijken voor de maatschappelijke stages beginnen. Daarbij moet u letten op het soort dekking en welke voorwaarden uw verzekeraar stelt. Soms is het bijvoorbeeld nodig om voor aanvang van een stage de stagelocatie en -data door te geven aan uw verzekeraar.
School niet meer verantwoordelijk als stagiair vrijwilliger wordt
Als een leerling zich thuis voelt op het stageadres kan hij of zij besluiten om langer te blijven werken. Op het moment dat een leerling zijn officiƫle stageperiode heeft afgesloten, is uw school niet langer verantwoordelijk. De stagiair en het stageadres moeten zelf afspraken maken over de vervolgperiode.
Andere manieren waarop leerlingen (mogelijk) verzekerd zijn
- Leerlingen die onder toezicht van professional of ervaren vrijwilliger maatschappelijke stage lopen bij een organisatie die een eigen werknemersaansprakelijkheidsverzekering of vrijwilligersverzekering heeft, zijn (ook) via de stageorganisatie verzekerd;
- Veel gemeenten hebben een vrijwilligersverzekering, waarin in veel gevallen ook maatschappelijk stagiairs meeverzekerd zijn.
- Vaak zijn leerlingen ook nog eens verzekerd via de ouders en hun aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.