Wat is MaS nou precies
Met de maatschappelijke stage doe je iets voor een ander of voor de samenleving. Vanuit je school doe je vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij je eigen sportvereniging, in een verzorgingstehuis, bij het jongerencentrum in de buurt of lekker buiten in de natuur.
Wat betekent de maatschappelijke stage voor jou?
Maatschappelijke stage doe je via vrijwilligerswerk meestal bij een non-profitorganisatie. Non-profit wil zeggen dat er geen winstoogmerk is. Je kunt je maatschappelijke stage dus niet doen bij bijvoorbeeld een schoenenzaak, een ICT-bedrijf of bij de bloemist op de hoek. Dit zijn allemaal bedrijven die winst maken bijvoorbeeld op het moment dat er door jouw inzet meer verkocht wordt. Een maatschappelijke stage verschilt daarin van een beroepsstage die je wel binnen een bedrijf kan lopen. Daarnaast doe je een maatschappelijke stage voor een ander en een beroepsstage voor jezelf.
Vanaf 2011-2012 is de maatschappelijke stage verplicht voor elke leerling die dan op de middelbare school komt. Alle leerlingen van het vwo, havo, vmbo en praktijkonderwijs gaan 30 uur stage lopen. Deze uren hoef je niet in één jaar te halen. Ze worden verdeeld over meerdere leerjaren. Jouw school bepaalt in welk jaar jij maatschappelijke stage moet lopen en voor hoeveel uur.