Maatschappelijke Stage

Waarschijnlijk kent u de term maatschappelijke stage al. Maar wat houdt het nu precies in? Wat levert het u op om plekken aan te bieden voor maatschappelijke stage-leerlingen?

Kennismaken met de samenleving en uw organisatie

Het doel van de maatschappelijke stage is dat alle jongeren tijdens hun middelbare schooltijd kennismaken met vrijwilligerswerk en een onbetaalde bijdrage leveren aan de samenleving. Door de stage leren ze een organisatie van binnenuit kennen, of dat nu een vrijwilligersorganisatie, non-profitorganisatie of een maatschappelijk project bij een bedrijf is. Hierdoor komen ze in aanraking met groepen uit de samenleving met wie ze normaal gesproken misschien weinig omgaan. Kortom: ze zetten zich vrijwillig in voor anderen, hun omgeving én uw organisatie.

Een investering waar u iets aan heeft

Inmiddels hebben vele organisaties en verenigingen al kennis gemaakt met de maatschappelijke stages en hebben ze extra aandacht en inspanningen geleverd om jongeren op een goede manier in te zetten en te begeleiden. Veel organisaties ervaren de maatschappelijke stage als een verrijking voor hun organisatie. Jongeren brengen immers nieuwe kennis en energie mee, en hebben vaak een frisse blik op de organisatie en de activiteiten. Zo kan uw organisatie of vereniging met de inzet van jongeren wellicht een nieuw aanbod opzetten of een oude activiteit verbeteren. Een aantal stagiaires komen na hun stageperiode terug bij de organisatie!

De Maatschappelijke Stage in het kort

Vanaf het schooljaar 2011-2012 moeten alle leerlingen die instromen in het voortgezet onderwijs een maatschappelijke stage lopen van tenminste 30 uur. Wanneer en hoe de leerlingen stage gaan lopen is afhankelijk van de school, het schooltype en de stagebieder. Ook kan de stage opgeknipt worden in een aantal kortere stages. Er zijn scholen die het liefst klasse- of groepstages willen en scholen die willen dat de leerlingen individueel stage doen. Sommige leerlingen willen hun 30 uur op één plek volmaken en anderen willen graag op verschillende plekken een korte stage lopen.

Uw organisatie of vereniging is verantwoordelijk voor de inrichting van een stageplek. Het is belangrijk dat u een maatschappelijke stage kunt aanbieden die past bij uw organisatie en uw mogelijkheden! Want dan kunt u de kwaliteit bieden die belangrijk is voor een geslaagde stageplek.
Het is prima als u bijvoorbeeld 1 x per jaar een stageplek van 3 x 7 uur hebt, als die maar interessant genoeg is en u goede begeleiding kan bieden. Of dat u het hele jaar door 1 x per week 2 uur kan bieden maar wel een heel leuke stageplek voor de leerling. Kortom er zijn vele mogelijkheden om een stageplek te organiseren waar u en de stageleerlingen veel profijt van kunnen hebben.

Maatschappelijke stage is geen beroepstage

Soms roept de term 'stage' verwarring op. Waarin verschilt een maatschappelijke stage nu met een beroepsstage? Het doel bij de beroepsstage is ervaring opdoen en vaardigheden ontwikkelen voor een later beroep. Bij maatschappelijke stage gaat het juist om vrijwilligerswerk en een oriëntatie op de maatschappij. De stage moet leuk, leerzaam en zinvol zijn voor de leerling, de stagebieder, eventuele clienten en de omgeving. De maatschappelijke stage is laagdrempeliger dan een beroepsstage. Bewaak dit onderscheid goed en geef ook duidelijke uitleg aan collega's.